Hoe hoog mag de waterdruk van een cv-ketel zijn?
Een cv-ketel functioneert alleen goed als er voldoende waterdruk is. Want met een goede waterdruk kan het warme water door de installatie stromen en het huis verwarmen. De ideale waterdruk van een cv-ketel ligt tussen de 1.5 en 2.0 bar. Is de waterdruk te hoog of te laag, dan kan dat gevolgen hebben. Niet alleen voor de warmte binnen, maar ook voor de levensduur van de cv-ketel. Controleer de druk daarom regelmatig.
Zo check je de waterdruk
De waterdruk van de cv vind je heel simpel op de ketel. Je ziet daar in het display meteen de druk in digitale cijfers. Of je vindt het terug op de drukmeter van de ketel. De zwarte wijzer geeft dan aan hoeveel bar de waterdruk op dit moment is. Zoals hierboven al is gezegd: de optimale waterdruk ligt tussen de 1.5 en 2.0 bar.
Wat doe je bij een te hoge waterdruk?
Wanneer je de verwarming hoort tikken en waterdruppels bij de ontluchter op de radiator ziet, dan zit het er dik in dat de waterdruk te hoog is. Klopt dat inderdaad met het aantal bar op de display van de ketel? Dan is het de hoogste tijd om alle radiatoren te ontluchten. Doe je dit niet, dan kan op gegeven moment de drukbeveiliging eraf vliegen en stroomt het water je huis in.
Ontluchten is geen lastige klus en je hebt er alleen een ontluchtingssleuteltje, een doekje en eventueel een emmer voor nodig. Ben je de ontluchtingssleutel kwijt? Dan kun je er gewoon eentje bij de bouwmarkt halen, ze zijn universeel.
Zo werkt het ontluchten van de cv-ketel
Zet de thermostaat laag en wacht tot de temperatuur van de ketel zakt.
Begin bij de radiatoren op de begane grond en werk vervolgens per etage naar boven.
Draai de radiator uit en draai met het sleuteltje het ontluchtingspunt een stukje open. Dit punt vind je bij de knop van de radiator. Zodra er water uitloopt, draai je hem weer dicht.
Hoor je bij het opendraaien gesis, dan is dat de lucht die ontsnapt uit de leidingen.
Alle radiatoren gehad? Dan kun je de thermostaat weer op de juiste temperatuur zetten.
Controleer - na 10 minuten - de druk.
Heb je vloerverwarming in plaats van radiatoren? Bekijk dan hier hoe je vloerverwarming ontluchten moet.
Wat doe je bij een te lage waterdruk?
Een lage waterdruk merk je doordat de waterstraal uit de kraan of douche minder krachtig en kouder is dan voorheen. Check of dit klopt door het aantal bar op de drukmeter van de cv te bekijken. Is de druk onder de 1.5 bar gekropen, dan wordt het tijd om de cv-ketel bij te vullen. Heeft dit uiteindelijk geen effect, dan zou het kunnen dat er ergens een lekkage in de leidingen zit, waardoor er water wegstroomt. Is er alleen bij een enkele kraan sprake van minder water, dan zou het ook kunnen dat er kalkaanslag in de filter van de kraan zit.
De ketel bijvullen doe je met een vulslang die je aansluit op de dichtstbijzijnde kraan en de cv-ketel. Probeer dit zo te doen, dat er zo min mogelijk lucht bij de slang komt.
Zo vul je de ketel van de cv bij
Trek de stekker uit de cv-ketel en laat hem - een half uur - afkoelen.
Sluit de vulslang aan op de dichtstbijzijnde kraan en houd het andere uiteinde boven een emmer. Houd je duim op het uiteinde van de slang en laat hem voorzichtig vollopen met water. Zo voorkom je dat er lucht in de cv-ketel terecht komt.
Sluit het losse uiteinde van de met water gevulde slang aan op het waterinvoerpunt van de cv-ketel.
Draai de kraan van het waterinvoerpunt open. Draai ook de waterkraan open. Nu stroomt het water de ketel in. Houd de drukmeter van de cv-ketel in de gaten.
Sluit beide kranen zodra de druk waterdruk 1.8 bar is.
Maak de slang aan beide kanten los en vang het water op in de emmer.
Zet de cv-ketel weer aan.
Ontlucht daarna de installatie volgens bovvenstaand stappenplan en controleer na een halfuur of de druk inderdaad tussen 1.5 en 2 bar blijft.
LEES OOK
Hoge energiekosten beperken? 6 tips om de warmte binnen te houden