1. De juiste afmeting kunstkerstboom kopen
Voordat je vol goede moed naar de winkel rent voor een namaakboom, meet je eerst de plek waar de boom komt te staan. Een handige vuistregel is dat er nog zo'n 40 centimeter overblijft tussen het topje van de boom en het plafond. Zo maak je een mooi statement, oogt de boom niet propperig én houd je ruimte over voor een eventuele piek. Meet naast de hoogte ook de maximale breedte. Je wil voorkomen dat de boom tegen de muur geplakt zit of dat de takken voor de televisie hangen. Heb je weinig ruimte, kies dan voor een slanker model, zoals deze boom of dit besneeuwde exemplaar.
2. Het materiaal
Wil je een kunstkerstboom die bijna niet van echt is te onderscheiden? Let dan goed op het materiaal van de takken. Dat bepaalt voor een groot deel hoe realistisch een kunstkerstboom eruitziet. Een boom van PE-plastic (polyetheen) is hier de beste keus. PE-naalden zien er realistischer uit dan PVC-naalden, maar maken de boom wel wat duurder.
3. Net echt
Niet alleen het materiaal bepaalt hoe realistisch een kunstboom lijkt, ook het ontwerp speelt een grote rol. Zoek maar eens naar foto's van echte kerstbomen. Wat opvalt is de volle look, met name aan de onderkant. Aan de bovenkant zijn echte bomen juist iets minder vol. Een spar heeft ook nooit een perfecte driehoekige vorm, maar hier en daar wat uitstekende takken. Merken als National Tree Company, Everlands en Van der Gucht (kijk maar naar deze) maken bomen die zeer realistisch lijken. Tip: deze Black Box Frasier boom kwam het beste uit een kunstkerstbomentest. Een boswachter van de Hoge Veluwe zat in het panel en zei: 'Zet deze boom in een bos neer en de meeste mensen hebben niets door.'
4. Wat mag het kosten?
De prijzen liggen nogal uiteen. Je hebt bomen van een paar tientjes, maar ook bomen van honderden euro's. Over het algemeen geldt: hoe duurder, hoe groter de boom en hoe beter de kwaliteit. Goedkope bomen kunnen verleidelijk zijn, maar die zien er vaak minder mooi uit en gaan minder lang mee.
5. Duurzaamheid als prio
Wil je een duurzame boom? Dan lijkt een kunstkerstboom op het eerste gezicht de beste keuze. Je hoeft 'm in tegenstelling tot een echte boom namelijk niet ieder jaar te vervangen (behalve als je hem in de tuin plant natuurlijk). Toch heeft een nepperd vanwege de grote hoeveelheid plastic ook een CO2-voetafdruk. Kies je dus voor een kunstkerstboom en vind je duurzaamheid belangrijk, ga dan voor een kwalitatief goede boom waar je zo lang mogelijk plezier van hebt. Hoe langer je de kerstboom gebruikt, hoe duurzamer.
6. Met of zonder extra's?
Je hebt allerlei bomen met extraatjes, zoals ledverlichting of besneeuwde toppen. Geïntegreerde verlichting kan bijvoorbeeld erg handig zijn. Zeg maar dag tegen lampjes die in de knoop zitten. Check in dat geval wel of je de lampjes er makkelijk uit kunt halen. Stel dat ze kapot gaan, dan wil je niet noodgedwongen de complete boom in de kliko gooien.
7. Hoe makkelijk is hij op te zetten?
De meeste kunstkerstbomen komen met een metalen voet en hebben een handig scharniersysteem voor een gemakkelijke montage. Dit betekent dat de takken al aan de stam vastzitten en je ze alleen maar hoeft uit te vouwen. Er zijn ook bomen waarbij je de takken los moet bevestigen. Kijk wat jij fijner vindt en bij jou makkelijk op te bergen is.
8. De kleur
Een fijn voordeel van een kunstkerstboom is dat je hem kiest in de kleur en stijl die bij je past. Zoek je naar een kerstboom die niet zo uitgesproken goed van kleur is? Dan zijn er genoeg bomen met een witte ondertoon, alsof er een laagje dauw op de takken ligt. De Poly Frosted Colorado kunstkerstboom is een goed voorbeeld. Vooral in Scandinavische en moderne interieurs past zo'n zilvergrijze boom. Houd je niet van traditioneel groen? Er bestaan zelfs kunstkerstbomen in het wit, zwart, roze of geel.